sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Pätkätyöläisen elämää

Pätkätyöläisen elämää

Nainen, 25, työskennellyt pääsääntöisesti laitoshuoltajana kunnan terveyskeskuksessa. 4 vuoden aikana hänellä on ollut 55 eri työsopimusta. Tehnyt pelkästään sairasloma/vuosiloma sijaisuuksia. Hakenut koko tämän ajan vakituista paikkaa. Pisin työsuhde on ollut puoli vuotta mutta muut pääsääntöisesti muutamien viikkojen mittaisia.

Nainen, 40, työskennellyt kunnan töissä yli 10 vuotta. Haki vakituista paikkaa muttei päässyt työhaastatteluun koska oli liian hyvä sijainen eli tullut aina tarvittaessa puhelinsoitolla töihin.

Kuulostaako tutulta? Kuinka tässä tilanteessa rakennetaan tulevaisuutta jos työsuhteen kestosta tai toimenkuvasta ei ole tietoa? Kuinka tämä vaikuttaa työtaisteluintoon? Kuka lähtee taistelemaan oikeuksistaan jos ei enää viikon päästä ole samassa työpaikassa? Mikä liitto ajaa sellaisten työntekijöitten asioita joiden työt vaihtelevat päivähoidosta rakennusalaan? Pätkätöistä saatava minipalkka ei riitä elämiseen jolloin taas täytyy asioida Kelan, työkkärin ja sosiaalitoimiston kanssa eri tuista joka taas lisää paperviidakkoa joka taas lisää epävarmuutta. Sosiaalitoimistossa taas toimeentulotukea hakiessa sanotaan että selvitä ensin mitkä muut tulosi ovat. Miten sen voi tietää jos ei tiedä edes mitä hommia tekee ensi viikolla tai edes huomenna? Sitten jos olet opiskelija, joudut käymään kuitenkin töissä elättääksesi itsesi. Ja silti sinun pitäisi olla täyspäiväinen opiskelija.
Liitot ovat olleet hitaita reagoimaan tähän muutokseen vaikka kyseessä ei olekaan mikään uusi, aikaan liittyvä ilmiö. Kyseessähän on tietoinen teko työnantajien taholta työntekijän oikeuksien ja työlainsäädännön heikentämiseksi ja tätä ei liittojen johdot eivät tunnu ymmärtävän tai tahdo ymmärtää. Pätkätyö on työnantajalle helppo tapa välttää irtisanomissuojaan liittyviä säädöksiä ja vastuuta työntekijästä. Vuosilomia tai lomarahoja on turha edes ajatella keräävänsä. Samalla työntekijän oma yhteenkuuluvuuden tunne, työtovereihin ja työhönsä, jää automaattisesti vajaaksi.

Vuokratyöstä
Vuokratyö on vain yksi pätkätyön muodoista jossa vuokratyöfirma täysin omistaa työntekijän työvoiman ja myy tätä eteenpäin, käytännössä siis orjuuttaa. Tämä johtaa siihen että työntekijä saattaa kuukauden aikana työskennellä usealle eri yrityksille eikä tietoa työn jatkuvuudesta tai työpaikan sijainnista ole.
Tuntuu että olemme siirtymässä Yhdysvaltalaiseen malliin jossa ihminen tekee kolmea eri työtä eikä siltikään pysty elättämään itseään. Mutta jopa pätkätyöläisten joukosta kuuluu soraääniä työlainsäädännön tiukentamista vastaan koska pelätään että jopa pätkätöiden saanti vaikeutuu, saati sitten vakituisen työsuhteen. Mitä sellaiseen vastaa muutakuin muistuttaa ettei asioiden tarvitse olla näin. Että asioita täytyy ja voidaan muuttaa. Mutta sitten tulee vastaan se jonka itse poliittisessa liikkeessä toimiessaan ymmärtää; ettei ay-liikkeen tavoite täystyöllisyydestä ja tasa-arvosta tule koskaan kapitalistisessa yhteiskunnassa toteutumaan. Sen vuoksi taistelu ammattiliitoissa on radikalisoitava ja taistelu paremman yhteiskunnan puolesta aloitettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti